SAÜ’den

Sakarya Üniversitesi ile Kırklareli Üniversitesi arasında akademik iş birliği protokolü imzalandı

Sakarya Üniversitesi ile Kırklareli Üniversitesi ile arasında akademik iş birliği protokolü imzalandı.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür’ün imzaladığı protokole göre iki üniversite arasında karşılıklı olarak Yükseköğretim ve araştırma alanında bilgi alışverişi, bilimsel faaliyetlerin ortak geliştirilmesi, Ar-Ge ve ortak proje geliştirme gibi alanlarda çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.

Sakarya Üniversitesi ile Kırklareli Üniversitesi, ulusal ve uluslararası araştırma faaliyetlerine katılım için ortak ekiplerin oluşturulması, bilimsel ve teknik bilgi alışverişi, bilimsel konferans ve sempozyumlara ortak katılım gibi faaliyetler yapabilecekler. Ayıca tarım, gıda, hayvancılık, dijitalleşme odak alanları ve çözüm gerektiren zorluklar başta olmak üzere Ar-Ge projeleri için ortak ekipler kurarak projeler sunmak ve yürütmek – Ufuk Avrupa için belirlenen misyonlar kapsamında bir altyapı oluşturma konusunda çalışabilecek.

Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunlar Buluşması Gerçekleştirildi

Sakarya Üniversitesi Mezun İlişkileri Koordinatörlüğü ve Kariyer Geliştirme Koordinatörlüğü iş birliği ile düzenlenen Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü “İlk Mezunlar Paneli” Turgut Özal Kongre Merkezi Prof. Dr. Fuat Sezgin Salonunda gerçekleştirildi.

Panel, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Uygun’un açılış konuşması ile başladı. Konuşmasında mezunlara teşekkür eden Uygun, endüstri mühendisliğinin geçmişinden bahsederek bölümün köklü geçmişine vurgu yaptı. Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Torkul’un moderatörlüğünde ilerleyen panele 1981 yılı Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunları ile devam edildi. Mezunlarımız, Veysel Karafilik, Faruk Aslan, Kenan Elbasan, Doğan Uysal, Arif Levent Ketenci, Engin Üst, Ali Taşkent, Asuman Baylav Çetin ve İsmail Hakkı Yığın kendi deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Mezunlar konuşmalarında bir endüstri mühendisinin dünden bugüne gelişi, kendi başarı öyküleri ve iş hayatları hakkında bilgiler verdi. Kendi işlerini kurarken yaşadıkları zorluklardan ve süreçlerden bahseden mezunlar, endüstri mühendisi adaylarına bir şeyi istiyorsanız gerçekten isteyin diyerek kendi yaşam öyküleriyle birlikte tavsiyelerde bulundu.

Panel, katılımcıların soru cevap etkinliği ve plaket takdimi sonrası sona erdi.

Haber- Fotoğraf: Aybike Arslan- Eren Artan

G-Fast Hızlandırma Programı ile girişimcilere destek verilecek

Sakarya Teknokent, G-Fast Hızlandırma Programı ile yenilikçi iş fikirlerine destek vermeye devam ediyor.

Sakarya Teknokent, girişimcilere fırsat sunmak üzere düzenlenen G-Fast Hızlandırma Programı ile teknoloji odaklı ve ticarileşme potansiyeli yüksek iş fikirlerini destekleyerek, girişimcilere başarılı bir yolculuğa çıkma imkânı sunmaya hazırlanıyor. Program, Sakarya Teknokent’in yenilikçi girişimcilere sağladığı desteği en üst düzeyde değerlendirerek başarıya ulaşmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.

G-Fast Hızlandırma Programı başvuruları, 12 Şubat’ta başlayacak ve 13 Mart’ta sona erecek. Başvuruların değerlendirilme süreci ise 14 Mart ve 22 Mart tarihleri arasında, 25 Mart ve 7 Mayıs tarihleri arasında ise gelecek vadeden iş fikirlerinin desteklenmesine yönelik iş fikri oluşturma, iş modeli kanvası, iş planı yazma, fon bulma ve teşviklerden yararlanma, şirketleşme ve finansal yönetim, temel fikri haklar ve etkili sunum teknikleri eğitimleri verilecek ve eğitimlerin hemen ardından mentor görüşmeleri düzenlenecek. Programın final etkinliği 15 Mayıs’ta gerçekleşecek ve girişimciler, hazırladıkları sunumları yatırımcılar önünde sunma fırsatı bulacak.

İş fikri olan girişimcileri G-Fast Hızlandırma Programı’na davet eden Sakarya Teknokent Genel Müdürü Dr. Yakup Köseoğlu, “İş fikirlerini daha sağlam temellere oturtarak başarılı birer girişimci haline gelmeleri için G-Fast Hızlandırma Programı sağladığı destekler sayesinde, girişimci adayları bu yolculukta daha hızlı ve etkili bir şekilde ilerleme şansı bulacaklar. G-Fast Hızlandırma Programımız öğrencilerimize, mezunlarımıza ve tüm girişimci adaylarına açık” dedi.

G-Fast Hızlandırma Programına başvuru linki; https://form.jotform.com/adapto/gfast-2024

Teknokent’te elektrikli araç şarj istasyonu kuruldu

Türkiye’de TOGG üretiminin başlaması ve elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, elektrikli araç şarj istasyonlarına olan ihtiyaç da arttı. Sakarya Teknokent, birimin otoparkına elektrikli araçların şarj ihtiyacını karşılamak ve kullanıcılara hizmet vermek amacıyla, şarj istasyonu kurdu.

Sakarya Teknokent Genel Müdürü Dr. Yakup Köseoğlu, elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumunun Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al’ın kampüs içi karbon ayak izini azaltmaya ve yeşil kampüs hedefleri doğrultusunda önemli bir adım olduğunu kaydetti.

AACSB Sürecine Katkı Sunanlara Plaket

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin danışma kurulu üyelerine akreditasyon sürecindeki destekleri için teşekkür plaketi takdim edildi.

İşletme Fakültesi’nde düzenlenen plaket takdim töreninde konuşan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Sima Nart, akreditasyonunun kabul edildikten sonra asıl işin şimdi başladığı belirterek şunları söyledi: “Günümüzde uluslararası ölçekte nitelikli eğitim vermek önemlidir.  1919 yılından beri dünyadaki işletme okullarının yalnızca %5’ini akredite eden AACSB’den akredite edildik. Türkiye’de bu alanda akredite edilen ikinci devlet üniversitesi olduk.” Bu başarının büyük bir emeğin ürünü olduğunu ve süreç boyunca çok sayıda akademisyenin ve farklı komisyonların görev aldığını belirten Nart, sonuçta iyi bir aşamada olduklarını ve 4 yıl süresince akredite edildiklerini, asıl işin şimdi başladığını ve bundan sonra da danışma kurulunun desteklerine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Danışma Kurulu Başkanı Ali İhsan Güneş ise yaptığı konuşmada, AACSB sürecinin ne kadar meşakketli bir iş olduğunu, bu işin altına girmenin büyük bir vizyon olduğunu  öğrencilerimize ve ülkemize katkı sağlayacağını belirterek “Fakültemizin emeğini takdir ediyor, danışma kurulu adına tüm hocalarımızı kutluyorum” dedi.

Rektör yardımcısı Prof Dr. Özer Uygun ise, “SAÜ işini iyi yapan bir kurum, biz bunu biliyoruz, fakat biz bunu iyi yapıyoruz demektense dışarıdan bir gözün “SAÜ işini iyi yapıyor”” demesi bizim için önemli. SAÜ’nün kalite süreçlerindeki dış göz değerlendirme çalışmalarını meyvelerini verdi. SAÜ dış göz değerlendirmelerine alışkın bir kurum. Burada, süreçleri paydaşlarla birlikte iyileştirme amacıyla bir şeyler yapıyor olmak, paydaşlarla birlikte karar verip uygulamak, ulusal ve uluslararası takdir görmek önemlidir. Katkıları için SAÜ paydaşlarına ve İşletme Fakültesi danışma kuruluna teşekkürler ederim” dedi.

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakülte Danışma Kurulu Üyesi Ak Parti Sakarya Milletvekili Ertuğrul Kocacık ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Üniversitemize ve fakültemize ürettikleri faydalar için teşekkür ediyorum. Sakarya ilinin potansiyellerinden ve Sakarya Üniversitesi’nin hem eğitim kalitesi, hem coğrafi konumu bakımından tercih edilebilir bir Üniversitedir. Üniversite ile yapılacak projeler şehre büyük faydalar sağlayacaktır”

Danışma Kurulu Üyesi Adnan Borazancıoğlu, konuşmasında şunları söyledi: “Akreditasyonu aldık, asıl iş bundan sonra başlıyor, danışma kurulu olarak eylemlerde bulunmamız lazım. Bu süreçte danışma kurulunun ve hocalarımızın çabasına tanıklık ettik, alkış tuttuk.  Artık sürece aktif dahil olma vaktidir”

Danışma Kurulu üyesi Duygu Yedekçi, konuşmasında mezun olduğu fakültenin akreditasyon sürecine destek vermekten mutluluk duyduğunu belirtti. Danışma kurulu üyelerinden Özgür Koca ise konuşmasında “AACSB fidanını ektik, henüz yeşermedi, bu bir süreç, destekleriniz için teşekkürler” dedi.

Daha sonra ise Danışma Kurulu üyelerinden Haşim Yücel:  “Fakülte Kurulu ve Danışma Kurulu arasındaki doku uyuşması başarıyı beraberinde getirdi, ekibin parçası olduğumuz için teşekkür ediyoruz. Her zaman öğrenciye dokunmak lazım, kalıcı izi öğrenci veriyor, başarı büyük” dedi.

AACSB sürecinin en başından itibaren sürecin içinde bulunan Prof. Dr. Hakan Tunahan ise, konuşmasında “Danışma Kurulu, bambaşka bir ruh ile fakültemizi desteklediler ve hocalarımız kadar çalıştılar. Onlara teşekkür ediyoruz. Tescil edilmiş başarının teşvik edilmesi gerekiyor dedi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al ise yaptığı konuşmada “ Sakarya Üniversitesi’nin akreditasyonda öncü bir üniversite olduğunu belirterek şunları söyledi: “Fakültelerimizin ve bölümlerimizin akredite olması Araştırma Üniversitesi olma hedeflerimize büyük katkı sağlıyor. İşletme Fakültesi’nin uluslararası bir akreditasyona sahip olmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu belgenin alınmasında önemli katkıları olan, Danışma Kurulu üyelerimizi, öğretim elemanlarımızı ayrı ayrı kutluyorum.”

Toplantı, Rektör, Rektör Yardımcıları ve bölüm başkanlarının, danışma kurulu üyelerine plaket takdim etmesi ve teşekkürleriyle son buldu.

“TÜSEB Proje Destekleri ve Tıbbi Cihaz Geliştirme Süreçleri” Sempozyumu gerçekleştirildi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Proje Destekleri ve Tıbbi Cihaz Geliştirme Süreçleri” sempozyumuna ev sahipliği yaptı. SAÜ Teknokent’in düzenlediği sempozyumda Sakarya Üniversitesi’nin Araştırma Üniversitesi olma hedefine yönelik önemli bilgiler verildi.

SAÜ Tıbbi cihaz geliştirme süreçleri ve (TÜSEB) proje desteklerı sempozyumu açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan, “Bugün çok anlamlı birgün bizim için çünkü (TÜSEB) ilk defa üniversitemize geliyor. TÜSEB’in bizim için anlamı çok büyük, son yıllarda üniversitemizde sağlık alanında (TÜSEB) projelerine epey bir ilgi var” dedi. Doğan, konuşmasında 2023 yılına 16 proje ile başlandığını ve 4 kabul olduğunu belirtti.

Sakarya Teknokent Genel Müdürü Dr. Yakup Köseoğlu, ” Sağlık sektörü aslında yenilikçiliği barındıran bir alan. Üretim alanında sağlık sektöründeki en küçük buluş bile diğer sektörlerdeki çok büyük cihazlardan daha kıymetli” şeklinde görüşlerini belirtti. Köseoğlu araştırma geliştirmenin önemine değinerek, “TUSEB gibi kuruluşların destekleri ile siz değerli akademisyenlerin ve firmaların da çalışmaları ile bu alanda dışa bağımlılığı azaltıp Türkiye’ nin ihracatta ciro oranını yükseltmek için çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay da SAÜ’nün projelendirme alanındaki başarısından bahsederek, “SAÜ proje kültüründe belli bir yere gelmiş durumda, Tıp Fakültesi olarak biz de bu konuda atılım halindeyiz” diyerek görüşlerini belirtti.

TÜSEB AR-GE DESTEKLERİ’NİN ÜRÜN ve DEĞERE DÖNÜŞÜM SÜRECİ; SAĞLIK ENDÜSTRİLERİNDE YERLİLEŞME STRATEJİLERİ

TÜSEB Proje Yönetimi ve Destek Daire Başkanı Batuhan Yeşilyurt konuşmasına, SAÜ’nün Araştırma Üniversitesi olma yolundaki azmine işaret ederek, “Bu kadar ısrarlı bir yüksekleşi birçok üniversitede görmedim” diyerek başladı.

Yeşilyurt konuşmasının devamında “SAÜ, ilk desteğini aslında 2020 yılında almak üzere bir başvuru yapıyor. 2021-2022-2023 ve 2024 yıllarında başvuru sayılarını düzenli olarak arttırıyor. Biz her yeni üniversite ziyareti sonrası bir fizibilite yaparız. Üniversitenin genel yapısını anlamaya çalışırız. Dünyadaki global pazarda Türkiye nasıl söz sahibi olabilir ,bilhassa Türkiye’den sağlık alanında nasıl yenilikler çıkabilir. Nasıl yerli tıbbı cihaz çıkar nasıl yerli aşı çıkar. Bunların üzerinde yoğunlaşırız. Hayalleri olan akademisyenler sağlık alanında bir destek arıyorsa eğer gidebileceği bir kapı var ve biz bugün bunun için burdayız” dedi.

TUSEB hakkında bilgi veren Yeşilyurt, “TÜSEB 2014 yılında kuruluyor, dolayısıyla anlattığım her şeyi bu minvalde değerlendirmenizi istiyorum. Dünyada eş değerlere baktığımızda özellikle Amerika’daki benzer kuruluşun kurulmasını esas alıyoruz. Almanya, İngiltere ve Japonya’da sağlık endüstrisinin göz önünde olarak yaptığını söyleyebilirim. TÜSEB’in bütün şeması 2014’te şekilleniyor. Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca’ya doğrudan bağlı bir başkanlık olarak teşekkül ediyor. Bu durum akışkan bürokrasi için çok önemlidir. Şimdi biz nerdeyiz ondan bahsedeyim. Biz İstanbul’dayız, TÜSEB’i İstanbul’dan yürütüyoruz fakat Ankara’da Aziz Sancar Araştırma Merkezi ( ASAM) hummalı bir şekilde çalışmaların yürütüldüğü laboratuvarımız var. Proje personelleri Ankara ilinde daha çok, İstanbul’da ise kadrolu personeller var” şeklinde konuştu.

Araştırma Üniversitesi Adayı Sakarya Üniversitesi Webometrics Dünya Üniversite Sıralamalarında Yükselişte

Sakarya Üniversitesi, araştırma üniversitesi olma hedefiyle ilerleyerek, 2024 yılında Webometrics Dünya Üniversite Sıralamaları’nda geçen yıla göre 43 basamak daha yükselerek dünya çapında 1294. sıraya yerleşti. Ülkemizde ise 209 üniversite içinde 2023 yılında 18. sıradayken 2024 yılında 16. sıraya yükselerek önemli bir başarıya imza attı.

Webometrics sıralaması, üniversitelerin web teknolojilerindeki gelişmelere uyum ve kullanım düzeylerine göre kıyaslama yapar. Sıralama, üç farklı ölçüte dayalıdır:  Görünürlük (Etki), Şeffaflık ve Mükemmeliyet. Madrid merkezli “Cybermetrics Lab” adlı araştırma grubu tarafından her yıl Ocak ve Temmuz aylarında güncellenen bu sıralamada dünya genelinde 10 binden fazla üniversite değerlendirilmektedir.

Dünyanın en prestijli üniversite sıralamalarından biri olan Webometrics tarafından yayınlanan tüm kategorilerde yükselme başarısı gösteren Sakarya Üniversitesi Mükemmeliyet Sıralamaları’nda dünyada 1274’üncü sırasını koruyarak ,

2023 yılında Şeffaflık Sıralamaları’nda dünyada 907’inci sıradayken 2024 yılında bu kategoride 18 sıra daha yükselerek dünyada 889’uncu sırada,

2023 yılında  Görünürlük (Etki) Sıralamaları’nda ise dünyada 3350’inci sıradayken 2024 yılında bu kategoride 313 sıra daha yükselerek dünyada  3037’inci sırada yer aldı.

SAÜ’den Deprem Bölgesine Yönelik Projeler Sürüyor

Türkiye’yi derinden etkileyen 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından, bölgeye yönelik yürütülen bilimsel çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor.

Depremin hemen ardından yürütücülüğünü Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Handan Akyiğit’in yaptığı, “Afet Sonrası İnsani Güvenliğin Yeniden İnşası İçin Çadırkentlerde Mevcut Durum Analizi” başlıklı TÜBİTAK 1002 projesi kapsamında  projenin ihtiyaç duyduğu veriler için depremin 14. gününde Malatya’ya gidilerek saha çalışmaları yapıldı.

Projeden elde edilen çıktılar ve sonuçlar doğrultusunda, deprem bölgesinde yaşayan afetzedelerin insani güvenliğinin sağlanması ve bundan sonraki süreçte ülkemizde uygulanan afet planlamalarına katkı sunulması amacıyla yeni bir proje hayata geçirildi. Bu doğrultuda, yürütücülüğünü Sakarya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sinem Yıldırımalp’in yaptığı TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında, “Sürdürülebilir Afet Yönetimi Planlamasında İnsani Güvenliğin İnşası: Kahramanmaraş Konteyner Kentleri Örneği” adlı projeyle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş AFAD ve Kahramanmaraş ASHM ile işbirliği içinde çalışmalar devam ediyor.

Prof. Dr. Sinem Yıldırımalp’in yaptığı açıklamada söz konusu proje ile insani güvenlik anlayışından yola çıkılarak, afet durumunda toplumsal refahı sağlamaya ve artırmaya yönelik sürdürülebilir bir yaklaşımla kamu bütünlüğü içerisinde en uygun sosyal, ekonomik, çevresel, politik ve kültürel politikaların geliştirilmesi ve yürütülmesine katkı sunmak hedeflendiğini söyledi. Yıldırımalp ayrıca afet öncesi planlamaları da kapsayacak nitelikteki politika yapım süreçlerine ve bu politikaların uygulanması aşamasındaki paydaşlara katkı sunmayı amaçlayan projenin, depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş ilinin sosyo-ekonomik gelişimine de katkı sağlamasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Diş Hekimliği Fakültemizin Ek Binası Hızla Tamamlanıyor

Diş Hekimliği Fakültesi Adapazarı kampüs yerleşkesinde 516 metre kare alana sahip 2 katlı prefabrik yapı olarak dizayn edilen ek binanın yapımı devam ediyor. Şen Piliç Firması tarafından mevcut hastane binasına ek olarak yapılan binada 18 adet çalışma ofisi, toplantı/seminer salonu ve ortak kullanım alanları bulunuyor. 2023 yılı Aralık ayında yapımına başlanılan binanın 2024 Şubat ayı içerisinde kullanıma sunulması planlanıyor. Ayrıca Sakarya iş insanı Fadıl Uzak’ın bağışı ile alınan 9 diş ünitesinin yeni açılacak entegre kliniğe eklenerek bahar dönemi öncesinde kullanıma alınması planlanıyor. Alt yapı hazırlıkları ve montaj işlemleri tamamlanan kliniğin iç dizaynının tamamlanması ile Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi toplamda 36 dış ünitesi ile halka hizmet verecek. Diş Hekimliği Fakültesini ziyaret eden ve yapımı devam eden binaları yerinde inceleyen Rektör Prof. Dr. Hamza Al yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Binanın ve ünitlerin tamamlanmasının kısa süre içerisinde biteceğine vurgu yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Hamza Al şunları söyledi: “Hayırsever iş insanları ve kurumlarımızdan Şen Piliç Firmamızın sahibi Haşim Gürdamar ve kızı İpek Üstündağ’ın katkılarıyla 2 katlı ek bina inşa ediyoruz. Yine hayırsever ve iş insanı Platin Kuyumculuğun sahibi Fadıl Uzak’ın değerli bağışları ile Fakültemize 9 yeni diş ünitesi kazandırıldı. Çalışmaların tamamlanması ile birlikte değerli bağışçılarımızın da katılımıyla ek binayı ve ünitleri halkımızın hizmetine açacağız. Değerli katkılarından dolayı hayırsever iş insanlarımıza teşekkür ediyorum”

Tıp Fakültesinden TUSEB Başarısı

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Kara’nın yürütücülüğünü yaptığı “Timpanoplasti Cerrahisi İçin Yeni Bir Greft Materyali; Kemik İliği Mezenkimal Kök Hücre Kaynaklı Hücre Tabakası” başlıklı projesi Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı-TÜSEB-A Grubu Ar-Ge Projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı.

Doku iyileşmesinde güçlü yenileyici özellikleri ile timpanoplasti cerrahisindeki başarıyı daha kısa sürede ve daha kolay bir cerrahi teknikle arttırmayı hedefleyen bu projenin araştırma ekibinde araştırmacı olarak Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Doç.Dr.Oğuz Kadir  Eğilmez ve Op.Dr. Halil Elden, Kocaeli Üniversitesinden; Prof.Dr.Yusufhan Yazır, Doç.Dr.Gökhan Duruksu, Arş.Görv. Ahmet Öztürk ve Arş.Görv.Selenay Rençber, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesinden Büşra Öncel Duman yer alıyor.

Projede kullanılacak olan kök hücrelerin güncel literatürden farklı olarak doku formunda üretilecek olması çalışmanın en önemli özgün değerini oluşturmakta. Kullanılacak tekniğin başarılı olması durumunda rutin Kulak Burun Boğaz Hastalıkları pratiğinde oldukça sık gerçekleştirilen ve yaklaşık bir-buçuk saat süren timpanoplasti cerrahisinin ayaktan hastalara kısa sürede ve ağrısız bir şekilde uygulanması hedefleniyor.

Gelişen teknolojinin avantajları da kullanılarak yakın gelecekte bahsedilen yöntemin rutin pratiğe girmesinin sağlanması; zaman ekonomisi, daha az cerrahi morbidite ve maliyet ekonomisi sağlanabilir. Ek olarak bu teknik ile hem yurtiçi hem de sağlık turizmi ile farklı gruplara ulaşılması mümkün olabilir.

Rektör Prof. Dr. Al, SATSO’da konuştu! “Asıl hedefimiz uzun vadede akla ilk gelen üniversite olmak”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen yılın ilk olağan meclis toplantısına onur konuğu olarak katılan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Üniversitede yürütülen faaliyetler hakkında konuştu.

Yılın ilk toplantısının açılışını yapan SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan, “Bildiğiniz üzere, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 17 bin üyesi ile şehrin ve bölgenin önde gelen meslek örgütlerinden biridir. İş dünyasının çatı örgütü olan bir kurum olarak üyelerimize ve şehrimize sunduğumuz hizmetlerin yanı sıra akademik ve bilimsel katkının ekonomik yapıyı güçlendiren önemli bir unsur olduğunun bilinci ile çalışıyoruz. Yani bir kentin sadece ekonomik anlamda gelişmesi yeterli değil. Üretim, ticaret, tarım, turizm, eğitim ve bilimin aynı paralelde birbirini beslemesi gereklidir. Üniversite-Sanayi iş birliğimizle; sermayenin, bilim ve teknolojiyle harmanlanarak ekonomiye dönüştürülmesi, ilimiz ve ülkemizin gelişme hedeflerine katkı sunacaktır. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki; Sakarya Üniversitemiz ile biz bunu başarılı bir noktaya getirdik. Üniversitemiz eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra; şehirle, iş dünyasıyla, STK’larla iletişimini sürekli kılarak, gelişimin önemli bir sac ayağını oluşturmaktadır. Dolayısıyla SATSO’nun da önemli bir paydaşı ve çoğu projelerde iş ortağıdır. Üniversitemizle dirsek temasımızı her alanda sürdürerek üniversite sanayi iş birliğinin başarılı örneklerini ülkemize sunuyor, pozitif sonuçlarından memnuniyet duyuyoruz. Temennimiz özellikle üniversitemizden mezun olan öğrencilerimizin gerek nitelikli istihdam gerek girişimci, gerekse de iş dünyası temsilcisi olarak şehrimizi temsil etmeye devam etmeleri, şehrimizde yaşamayı sürdürmeleridir. Şehir olarak bu konuda gerekli yakınlığı ve kolaylığı öğrencilerimize sağladığımızı düşünüyorum. Sakarya artık profil olarak bir öğrenci kenti olarak da anılmaktadır. İş olanakları itibariyle de 3+1 ve 7+1 staj programlarının bu konuya destek olduğunu düşünüyorum. Sayın rektörüm katılımlarınız için tekrar teşekkür ediyor, sizleri meclis üyelerimize çalışmalarınız hakkında bilgi vermek üzere kürsüye davet ediyorum.” dedi.

SATSO’da geniş bir katılımın olduğu toplantıda konuşmak için kürsüye gelen Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, şunları söyledi:

İlk akla gelen üniversite

“Geçmişte üniversite ve toplumun ayrıştırıldığı bir durum vardı. Biz de göreve geldiğimiz zaman bu politikaları kırmak adına İlk toplantıyı güvenlik görevlileriyle yaptık. Sakarya Üniversitesi’nin kapılarının sonuna kadar herkese açık olması gerektiği mesajını verdik. Üniversiteyi Sakarya’ya entegre etmek için çalıştık. Bizim 250 yıllık bir akademik geleneğimiz var. Sakarya Üniversitesi’nin ilk akla gelen üniversite olmasını istiyoruz.

İlk 20’ye girmeliyiz

Sakarya Üniversitesi’nin kadro ve kaynak sorunu var. Biz ilk 20 üniversiteye girip araştırma üniversitesi olmak istiyoruz o zaman kaynakta, kadro da geliyor. 2018 yılından beri Araştırma Hastanesinden Üniversitemize bir kaynak alamıyoruz. Tıp Fakültesi hocalarımız halkımıza hizmet ediyor. Bundan gurur duyuyoruz. İlk 20 yarışa girdiğimiz üniversiteler kaynak alabiliyor. Araştırma üniversitesi olduğunuz zaman bütçe alabiliyoruz. İlk 20’ye girip orada tutunmamız gerekiyor. Bu bizim için var olma mücadelesidir.

Destek istiyoruz

Sektörün sorunu proje araştırması demek. Bu aslında topluma hizmet, o yüzden araştırma üniversitesi unvanını almamız bu konuda çok önemli. Biz yakın zamanda YÖK tarafından aday araştırma üniversitesi ilan edildik. YÖK 2 sene çalışmalarımızı izleyecek, çalışmalarımız başarılı olursa araştırma üniversitesi olacağız. Bu anlamda destek ve iş birliği yapmak istiyoruz. Eğitimin fabrikada çalışırken alındığını kabul etmemiz gerekiyor. Eğitim olmazsa olmaz, eğitilerek belirli seviye geliyoruz.

Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın arasındaki iş birliklerini sürdürmenin önemine değinen Rektör Al, şunları söyledi: “Eğitim sadece 4 duvar arasından ibaret değil. Sektörde çalışmak, alanda olmak da çok önemli. Eğitim de olduğu gibi projelerde de sanayi ve ticaretle iç içe olmalıyız. SATSO Başkanımız Sayın Akgün Altuğ Teknokent’te her toplantımıza katılıyor ve yaptığımız çalışmaları takip ediyor. Biz daha da çok destek istiyoruz. Biz istiyoruz ki dilimiz aynı olsun. Biz Sakarya’nın en güzel konumunda yer alıyoruz. Bu iyiliği bize yaptınız, ikinci iyilik de iş birliği ve projelerde birlikte çalışmak. Üniversitemizin çalışmaları ile Sakarya’nın sektörleri birlikte çalışsın istiyoruz.”

Birlikte çalışmak ve işbirliği

İnsanlık tarihinin kırılma noktalarından bir tanesinin de sanayi devrimi olduğuna vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Hamza Al “Osmanlı Devleti bunu geç algıladığı için bedeli ağır oldu. Şu an da daha büyük meydan okumayla karşı karşıyayız. Şimdi makinanın, beden gücünün yerini beyin ve yapay zekâ alıyor. Bizlerin sizleri ikna etmesi gerekiyor. Bu süreci başarıyla yönetmemiz için birlikte çalışmak ve iş birliği yapmamız gerekiyor.

Siz güçlü olursanız biz de güçlü oluruz

Üniversitelerin arkasında güçlü vakıflar, dernekler var. İlk akla gelen üniversiteler belli.  Sakarya Üniversitesi de ilk akla gelen üniversitelerden bir tanesi. İTÜ, OTDÜ ile ortak çalışmalar yapıyoruz. Biz Sakarya Üniversitesi’nin ilk 20’ye girmesini istiyoruz. Rektör olduktan sonra nasıl işler yapıldığını görmek için birçok üniversiteye gittik. Aldıkları ekonomik destekleri gördük. Asıl hedefimiz uzun vadede ilk akla gelen üniversite olmak. Sakarya Üniversitesi şehrimize çok büyük katkı yaptı ama biz sadece öğrenci sayısıyla katkı sağlamak değil bunun yanında sanayi ve ticaretle de katkı sağlamak istiyoruz. Sakarya Üniversitesi’nde, Ortadoğu Enstitüsü var orada üniversite olarak Orta Doğu ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin hedefleri ile üniversitelerimizin potansiyelini eşleştiriyoruz. Uluslararası öğrencilerin sayısı Üniversitemizde arttı. Bu öğrenciler ileride bizim siyasi elçilerimiz olacak. Bununla ilgili olarak da destek bekliyoruz. Mühendislik eğitimini daha da güçlendirmek istiyoruz. Sosyal projelerde de atak yaptık. İnşallah Sakarya Üniversitesi öğrencileri ilk akla gelen öğrenciler olsun istiyoruz. Üniversiteler toplum dışında tasarlanmıştır, biz bunu kırmak istiyoruz. Kapılarımız herkese açık. Öğrencilerimizin, öğretim elemanlarının özgür olmasını istiyoruz. Hedeflerini ülkemizin hedefleriyle eşleştirmiş bir Üniversite olarak biz önce bu şehre, bu şehrin kurumlarına hesap vermek zorundayız. İş dünyasının çok güçlü olması gerekiyor. Siz güçlü olursanız biz, şehrimiz ve ülkemiz de güçlü olur. Bunun için sizinle çalışmalara başladık.” dedi.

Prof. Dr. Rektör Al’a yaptığı konuşmasının ardından SATSO Başkanı Aygün Altuğ ve SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan tarafından günün anısına plaket teslim edildi.

SAÜ Akademik Kurullarında En Önemli Gündem: Araştırma Üniversitesi Olmak

Sakarya Üniversitesi 2024 yılı Akademik Kurul Toplantıları Rektör Prof. Dr. Hamza Al başkanlığında gerçekleştirildi. Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, Dr. Öğretim Üyesi, Doçent ve Profesörlerle ayrı ayrı gerçekleştirilen akademik kurullarda en önemli gündem YÖK tarafından Sakarya Üniversitesi’nin aday Araştırma Üniversitesi ilan edilmesi oldu.

2024 önemli bir yıl

Sakarya Üniversitesi’nin 2024 yılı Akademik Kurul toplantısı, tüm akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşti. Rektör Prof. Dr. Hamza Al’ın başkanlığında üniversitede görev yapan araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, Dr. Öğretim Üyesi, Doçent ve Profesörlerle ayrı ayrı gerçekleştirilen akademik kurullarda en önemli gündem Sakarya Üniversitesi’nin aday Araştırma Üniversitesi olma konusuydu. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al akademik kurullarda yaptığı konuşmalarda 2023 yılının sonlarına doğru YÖK tarafından aday Araştırma Üniversitesi ilan edildiklerine vurgu yaparak, kendileriyle birlikte 6 Üniversitenin bu yarışa girdiğini, 2024 yılının akademik performans açısından önemli bir yıl olduğunu vurguladı.

İnancımız tam

Özellikle bu yıl Sakarya Üniversitesi’nde görev yapan tüm akademisyenlerin proje ve yayın konusunda azami bir performans göstermesi gerektiğine vurgu yapan Rektör Al şunları söyledi: “YÖK 2 yıl süresince aday Araştırma üniversitelerinin performansını izleyecek. 2023 yılı bitti. Önümüzde 2024 yılı var. Bu yılı akademik performans açısından iyi geçirmek zorundayız. TÜBİTAK, AB Projeleri ve Q1, Q2 dergilerinde yayınlarımızın sayısını arttırmak zorundayız. Yarış çok ciddi. Sakarya Üniversitesi köklü tarihi ve birçok alanda öncü bir üniversitedir. Güçlü bir akademik altyapımız var. Akademisyenlerimizin özverili çalışmalarının bir neticesi olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından “Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programına” dahil edilen Sakarya Üniversitesi’nin, hem araştırma üniversitesi olma hedefini gerçekleştireceğine hem de ulusal ve uluslararası sıralamalarda daha üstlerde yer alacağına yürekten inanıyorum. Araştırma Üniversitesi olmamız Üniversitemiz ve şehrimiz için önemli bir aşama olacaktır”

Destekler artacak

Akademisyenlerin Q1, Q2 dergilerinde yayın yapmaları için Sakarya Üniversitesi Vakfı’ndan ve BAP Koordinatörlüğünden yayın destekleri verdiklerine dikkat çeken Rektör Al destekleri arttırmaya devam edeceklerini, bunun yanında Araştırma Dekanlığının projeler konusunda desteklerinin artarak devam ettiğini sözlerine ekledi.

Akademik Kurul toplantısında Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emrah Doğan Araştırma Üniversitesi Performans İzleme Kriterleri, Prof. Dr. Özer Köseoğlu üniversitemizin topluma katı ve sürdürülebilirlik faaliyetleri, Prof. Dr. Özer Uygun lisans ve lisansüstü eğitimdeki yenilikler ile akreditasyon süreçleri, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörü Doç. Dr. Gamze Güney Eskiler dış kaynaklı proje türleri ve yeni BAP destekleri, Araştırma Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emiroğlu Araştırma Dekanlığı proje ve yayın destekleri, Bilimsel Dergiler ve Yayınevi Koordinatörü Prof. Dr. Mahmut Akyiğit bilimsel dergilerin performansı hakkında sunum gerçekleştirdiler.